Innan valpen kommer hem är det bra att ha förberett ankomsten med att införskaffat en del viktiga saker. De saker och mattor som du är rädd om tar du bort. Valpen har ingen aning om vad som är rätt och fel i människans värld så det måste finnas tillåtna alternativ för valpen att tugga på. Tänk också på att en valp är som en bebis, den måste få ta saker i munnen och smaka. Om den får tag på saker som är viktiga för dig och som den kan förstöra, byt med en bit godis eller en leksak. I hundens värld är det en gyllene regel, att en hund inte får ta saker ur en annan hunds mun, den som har något i sin mun är ägare till den saken. Det är stressande för en valp om du hela tiden rycker saker ur munnen på den och resultatet blir ofta att den lär sig springa och gömma sig samt svälja det som den har fortare. Även den minsta lilla shibavalp är troligen snabbare än vad du är.

valpbild

Tuggben/kex ska vara lagom stora och hårda för valpen att hantera. För stora hundben är omöjliga för små valptänder. Det ska inte heller vara för ”lättbitet” Allt som valpen får i magen mättar och tar plats från den viktiga, näringsrika maten. Se till att du får en matlista med från uppfödaren så att du vet vad valpen är van vid att äta.

Valpen kommer att äta väldigt lite de första dagarna hos dig, men fortsätt ändå att använda det hundfoder som uppfödaren rekommenderar. Godis i form av korv, köttbullar, Frolic etc är tillåtet, men bara i mycket mycket små mängder.

Valpen ska ha en egen liggplats som tål små valptänder. Vänta med att köpa dyra hundsängar, de i plast är utmärkta då de är tåliga och lätta att hålla rena. Som liggunderlagg passar det med tvättbara hundfällar.

Här på shibainfo har vi boktips som är bra att läsa som förberedelse. Titta också på Aktiv shiba och läs om träning och kika i forumet under olika trådar för att få mer tips. I forumet är du också välkommen att ställa frågor, vi är många som kan hjälpa dig genom att svara på det du undrar över.

Att gå på hundkurser är en bra aktivitet och ger viktig social träning. Anmäl dig till valpkurs redan innan valpen kommit hem till dig, det kan vara svårt att få plats! Kolla gärna upp instruktören innan och vilka metoder han använder. Ryck i kopplet och hårda tag är absolut förbjudet för små shibavalpar, välj en instruktör som arbetar med mjuka metoder och prioriterar god kontakt mellan dig och valpen.

Om det är saker du undrar över, finns uppfödaren där att fråga. Tveka inte att fråga om allt du funderar över!

Saker att ha hemma

 • Tuggben av olika modeller.
 • Leksaker – tänk på att pipleksaker är stressande, en pipleksak räcker. Gosedjur där ögon och mun är sydda och inte går att svälja är bra.
 • Foder – det som uppfödaren rekommenderar.
 • Halsband – av vänlig modell, alltså inget stryp eller ens halvstryp till en valp.
 • Koppel – ett mycket lätt, tunt valpkoppel till att börja med. Använd inte rullkoppel förrän valpen är som yngst 5 månader, då det är mycket svårt för en valp att förstå hur ett rullkoppel fungerar. Hunden måste kunna gå i vanligt koppel innan man börjar använda ett flexi.
 • Hundsäng/korg av tålig modell.
 • Hundfäll
 • Vattenskål (ej i plast)
 • Matskål
 • Klotång
 • Borste
 • Fästingborttagare
 • Bajspåsar

Leave a Reply

will not be published