Hur vet jag att jag passar att ha shiba?
En shiba är en urhund med mycket av den ursprungliga hundens reaktioner och kommunikation kvar. Detta är viktigt att du förstår och uppskattar om du väljer en shiba som medlevare i ditt liv. Om du önskar en hund som alltid och omedelbart gör som du säger är en shiba ingenting för dig. Lite humor är bra att ha.

Är det skillnad på hane och tik?
En tik är mer feminin, en hane mer maskulin. Tikar ber, lirkar och mutar man. Hanar säger man till mer direkt – fast en liten muta underlättar där också! Shibor tycker om att ur hundperspektiv se en vinst i allt de gör. Belöningar är uppskattade!

Går en shiba att ha lös?
Ja och nej! Shiban är till sitt ursprung en jakthund, vilket man ska vara klar över. Den kommer troligen att jaga efter vilt den ser eller stöter upp. Shiban klarar dock inte av att driva vilt på samma sätt som en drivande hund gör, utan arbetar mer stötande. Det betyder att den springer efter viltet men i allmänhet snart är tillbaka igen. Det finns linjer och individer med mer jaktintresse än andra, och de hundarna kan vara svårare att ha lösa. Många shibaägare har sina hundar lösa, man ska dock vara försiktig i närheten av vägar m m eftersom man inte kan ha en absolut lydnad på sin shiba.

Barn med hund

Är shiban en barnhund?
Det beror på barnen! Barn och hundar ska aldrig lämnas ensamma. Shibor är ju relativt sett små hundar som inte klarar av att barn klättrar på dom, speciellt inte om dom är valpar.

Hur är shiban med andra hundar?
Det beror på vad som händer under hundens uppväxt. Shibor ska som valpar och unghundar bara få träffa enstaka, snälla hundar. En enda obehaglig upplevelse under den känsliga åldern kan göra, att den blir aggressiv mot andra hundar. Shibor lär sig snabbt. Om hunden har fått goda upplevelser under sin uppväxt, är den positiv mot andra hundar.

Hur är shiban med andra husdjur?
Shiban är mycket medveten om vilka djur som ingår i familjen. Nya husdjur kan det ta lång tid innan den accepterar.

Jagar shiban?
Ja! – se svaret på frågan ”Går en shiba att ha lös”.

springande shiba

Behöver en shiba mycket motion?
Ja! En shiba behöver lika mycket motion som en storvuxen hund. 2-3 timmars motion/dag är lagom. En shiba hänger med på hur mycket aktivitet som helst och blir aldrig trött. Med motion menas promenader, lös eller i koppel alternativt cykelturer där hunden ska trava, inte galoppera.

Kan en shiba vara ensam?
En välaktiverad, väl motionerad shiba har inga problem med att vara ensam hemma 4-6 timmar varje dag. Längre än så ska en hund inte lämnas ensam.

Fäller en shiba mycket?
En shiba har 2 fällningsperioder per år där mycket päls lossnar. Däremellan fäller den i stort sett ingenting.

Hur mycket pälsvård är det med en shiba?
En shiba behöver mycket litet pälsvård: ett bad om den är smutsig, ett tag med en handduk när den är lerig eller blöt, och borstning när den fäller.

Är en shiba lättlärd?
En shiba är otroligt lättlärd! Det är en intelligent liten hund. Men sedan är det förstås inte säkert att den lyder ditt kommando precis när du har tänkt dig det… En shiba har en egen vilja!

Är en shiba dyr i drift?
Shiban ligger lågt i försäkringspremierna eftersom den är en frisk ras. Den behöver sällan veterinärhjälp. En vuxen hund äter ca 2-4 dl torrfoder/dag. En stor hane äter mer än en liten tik. Under sin uppväxt äter shiban periodvis mer än så. Den är således förhållandevis billig i drift.

Skäller en shiba mycket?
Nej, en shiba är tystlåten och skäller oftast bara när den vill göra sin ägare uppmärksam på något.

Är en shibavalp svår att få rumsren?
En shibavalp är oerhört lätt att få rumsren. En uppfödare som har lagt ner jobb på den saken kan lämna ifrån sig en valp som vid 8 veckors ålder går till dörren när den behöver kissa och bajsa. Självklart kan inte valpen hålla sig förrän flera månader senare, så det krävs att den nya ägaren är uppmärksam och kan läsa sin valp.

Vaktar en shiba?
En shiba varnar när den tycker att det behövs men hör inte till de riktigt ”vaktiga” raserna. Den skäller t ex sällan när den sitter i bilen.

Vad är bra aktiviteter för en shiba?
Allt som innebär rörelse är roligt för en shiba, den följer med på vad som helst. Allt som uppfattas som roligt och helst om det innebär godis och beröm uppskattas. Långa promenader, cykelturer, cirkuskonster m m. Men också lydnad, agility, viltspår, rallylydnad m m – en shiba är med på allt.

Vad menas med att en shiba har integritet och kropps-zon?
En shiba är oerhört rädd om sin kropp, inte minst om sina tassar. Den vill gärna bli hälsad på innan främmande människor får ta i den.

Kan man ha en shiba om man är allergisk?
Shiban har en relativt ”ren” päls som en del med pälsdjursallergi faktiskt klarar, dock långt ifrån alla. För hundens, familjens och din egen skull är det dumt att experimentera, varför du nog måste avrådas från att försöka.


Leave a Reply

will not be published