Nippo Nippo Nippo

av Lena Sonefors

Nippo

Klubben för bevarandet av de japanska hundraserna Nihon Ken Hozonkai, kallat Nippo, grundades 1928. Nippo är en helt egen organisation, skild från FCI (Fédération Cynologique International) som är det som Japanska kennelklubben (samt även Svenska Kennelklubben) är organiserad under. Dr Saito bildade klubben tillsammans med några goda vänner; Tatsuo Nakajo som var expert på Shinshu-shiban, Masayu Ishikawa som var expert på Mino/Gifu-shiban samt Mazuso Ozaki som koncentrerade sig på Sanin-shiban. Dessa män gjorde ett fantastiskt arbete med att leta efter och katalogisera hundar inom sina områden. Att etablera en standard för de japanska raserna var ett tidigt mål.

Nippo Nippo

Den 6:e november 1932 hölls den första nationella utställningen i Tokyo. Femton shibor ställdes ut, men endast en, Tako, fick betyget ”suisho ken”, ”rekommenderad hund”. Efter detta bildade man regionala klubbar och fler hundar ställdes ut. 1939 hölls ett antal betydelsefulla utställningar – Aka, en 10 månader gammal hane, blev mycket omtyckt av domarna. Både han och hans avkommor lyckades överleva andra världskriget och kom att utgöra grunden för utformningen av den moderna shiban.

Efter andra världskriget hade antalet rasrena shibor decimerats betydligt. Under uppsikt av Nippo-organisationen restaurerades shiban. Tio shibor nämns som de som har haft störst betydelse för att åter bygga upp stammen. (Källa: RAS för shiba/Lena Sonefors & Helene Nordwall)

Om Nippo-utställningar
Varje höst och vår hålls 100 utställningar runt om i landet på 3 olika nivåer. Dels lokala, som följs av 8 regionala, vilket kulminerar i en Grand National i november. För att få tävla på Grand National, måste hunden ha erhållit Yuryo (Excellent) på lokala eller regionala utställningar.

Nippo

På en Nippo-utställning ställs hanar och tikar ut för sig, precis som på våra utställningar. Hundarna grupperas efter ålder; Yoken (valpar 4-7 månader), Wakainu I (Juniorklass 7-12 månader), Wakainu II (Juniorklass 12-18 månader), Soken (Ung vuxenklass 18 månader-2.5 år), Seiken (2.5 år och äldre).

Bedömningen går i 2 steg – först bedöms hunden i hur nära standarden den anses vara. Den placeras enligt 4 nivåer Yuryo (Excellent), Tokuryo (very good), Ryo (good), Ka (average). Efter detta tävlar hundarna mot varandra och rankas. På morgonen räknas hundens tänder och den mäts. På eftermiddagen startar bedömningarna.

Nippo

På Grand National väljs, från de raser som hör till Nippo, en hund till Best In Show, BIS och 2 hundar till BIS-reserver.

Att få möjlighet att delta på Grand Nippo är en stor merit, att få en placering bland de främsta hundarna är en mycket stor ära för uppfödarna.

För en hund som inte är fulltandad finns ingen möjlighet att få betyget Yuryo (Excellent) – därför räknas tänderna, en och en. Man är också oerhört noga med hundens temperament – en hund som tappar svansen får ingen möjlighet till placering på en Nippo-utställning. Däremot godtar man ett skarpare temperament hos hunden än vad som är vanligt hos oss. Man vill även ha en hund som agerar självständigt och är vänd bort mot föraren. Ögonen och ögonens uttryck är viktigt, då ögonen är det som visar på om en hund har det för rasen rätta temperamentet.

Vad är det då som domarna tittar efter när man fyller i sina bedömingsformulär? Något som anses mycket viktigt är den totala balansen hos hunden. Att titta på en shiba ska ge samma känsla som att titta på en japansk trädgård – det är inte det stora och flashiga som ska ge intryck, det är samstämmigheten mellan detaljerna, balansen i hundens olika delar, det totala intryck som hunden ger. FCI’s standardbeskrivning av shiban grundar sig på den standard som Nippo-organisationen har för den japanska hunden. Det är därför av stor vikt att vi även tar del av den fördjupade kunskap om shiban som den förmedlar.

Nippo Nippo
Nippo Nippo

Leave a Reply

will not be published